woensdag 16 december 2009
mechanisme vuilbakken
woensdag 9 december 2009
foto's standaard vuilbakken
woensdag 21 oktober 2009
concept pmd-vuilbak
De discussie blijft of je al dat afval niet beter in één zak stopt en in de fabriek sorteert. 'Niets sorteert beter dan de hand van de burger', zegt Christof Delatter. 'Afval dat de mensen thuis sorteren, is altijd van betere kwaliteit. Van een krant die je bij het oud papier legt, maak je beter gerecycleerd papier dan van een krant die tussen de etensresten heeft gelegen.'
Diftar staat voor gedifferentieerde tarieven. Bij diftar wordt per huishouden geregistreerd hoeveel afval aangeboden wordt. Hoe meer afval een burger aanbiedt hoe hoger de afvalstoffenheffing zal zijn. Omgekeerd levert betere afvalscheiding en het aanbieden van minder afval een lagere afvalstoffenheffing op.
Als we verder bouwen op deze waarheden komen we tot de conclusie dat op openbare plaatsen deze waarheden ook kunnen toegepast worden want al het vuil dat gesorteerd word bespaard de overheid tijd en geld.
Wat op zijn beurt ook weer beter is voor het milieu, want er moet minder tijd besteed worden aan het recycleren.
De vorm van ons concept is gekozen met reden dat deze vorm opvalt en duidelijker maar dat de vuilbak voor PMD dient, men zal ook eerder de opvallende vorm opmerken en daardoor bewuster zijn van het feit dat er een geschikte plaats is voor het pmd afval dat men op openbare plaatsen genereerd.
Ook de toevoeging van de pmd iconen en wat uitleg wat pmd allemaal is zal de mensen stimuleren om het juiste afval in de PMD vuibakken te gooien. De gaten van de vuilbak zijn ook in de vorm van een PET-fles.
We maken de PMD-vuilbak uit gerecycleerde PET-flessen zodat deze ook ecologisch verantwoord is.
woensdag 14 oktober 2009
probleemstelling PMD
De meeste mensen weten ook niet wat er in de PMD hoort .
Dus daardoor belanden papier metaalverpakkingen en drankkartonnen meestal in de verkeerde vuilbak wat ook weer geld aan sorteren kost .
Er zijn ook geen PMD vuilbakken voorzien in openbare plaatsen dus belanden blikken, brikken en Flessen ook allemaal in de restafval bakken in openbare plaatsen .
Deze vuilbakken worden allemaal geleegd en in containers geplaatst .
Het afval uit die containers word allemaal verbrand, dus ook al het PMD die in deze vuilbakken zit verdwijnt, terwijl alles dat PMD is gerecycleerd kan worden .
De conclusie hiervan is dat veel PMD verloren gaat terwijl het evengoed zou kunnen hergebruikt worden.
hier nog enkele nuttige site's over PMD :
http://www.interza.be/NL/Interza_nieuws-1-1.php
http://www.ivio.be/PMDaanhuis
woensdag 7 oktober 2009
ideën Low Impact Product
de filter van sigaretten vervangen door een filter gemaakt van een biologisch afbreekbare stof ( vb. papier en karton) zodat ook de 'peuken' van sigaretten zouden afbreken .
Grotere openbare vuilbakken zodat ook grotere hoeveelheden afval erin gestopt kunnen worden.
Want sluikstorten gebeurt sowieso, als men het niet in de vuilbak krijgt legt men het ernaast of eindigt het gewoon op de grond.
Sensorbediening centrale verwarming deze reageert op bewegingen.
Als er geen beweging is in een ruimte of gebouw is warmt deze niet op maar indien er beweging is slaat de verwarming terug aan .
niet enkel bier maar ook frisdranken en water mogelijk maken om te tappen , om verpakkingen te besparen zou dit een goede oplossing zijn omdat vaten hergebruikbaar zijn.
woensdag 30 september 2009
brainstorm
we zijn vandaag begonnen met in de les een goede brainstorm te vormen over een aantal probleem opstellingen, enkele van de grootste zijn afval (vb. : verpakkingen, wegwerp producten....), energie-verlies (vb. : apparaten aan laten staan, opladers laten inzitten ....), enz. hierrond zullen we brainstormen om tot een concept te komen dat onze ecologische voetafdruk zal verkleinen .
De Low Impact Man: het experiment
Steven Vromman is 47 jaar en klaar voor een nieuwe uitdaging in zijn leven. Op 1 mei 2008 stopte hij voor 6 maanden met werken en begon hij aan een ecologisch experiment.
Steven wil in 6 maanden tijd zijn ecologische voetafdruk verlagen tot 1,6 hectare. Ter vergelijking: de gemiddelde Belg heeft een voetafdruk van 5,1 ha en als iedereen zou leven als de Belgen hebben we niet 1 maar 3,5 planeten nodig.
In Low impact man volgen we van zeer dichtbij de zoektocht van Steven en zijn 2 kinderen naar een duurzamer leven. Indien iedereen Steven zou volgen, stopt de opwarming van de aarde en blijft deze planeet leefbaar voor iedereen.
Steven wil onderzoeken of het mogelijk is om comfortabel te leven met een voetafdruk van 1,6 hectare of een CO2 uitstoot van 0,8 ton /jaar (het niveau om opwarming van de aarde te stoppen).
Daarom stelt hij zichzelf de volgende doelstellingen:
ECOLOGISCH
- leven met maximum 1 kWh per dag
- autonoom worden voor elektriciteitsproductie
- halveren gasverbruik (voor verwarming en warm water)
- ander systemen voor warm water uitproberen
- max. 1 kg restafval per maand
- max. 1 zak PMD per jaar
- 6 maanden niks nieuw kopen (alles tweedehands dus, behalve de tandenborstel)
- waterverbruik halveren
- alle verplaatsingen met fiets en openbaar vervoer
- op reis met de kinderen met een beperkt budget en duurzame transportmiddelen
ECONOMISCH
- goed leven met een budget van ongeveer 1200 euro/per maand (= -40%)
- uitzoeken hoeveel ik echt nodig heb om goed te leven
- ethisch beleggen van wat ik heb
SOCIAAL
- betrekken van de buurt bij activiteiten.
- kwaliteit van relaties met kinderen, vrienden, familie, kennissen opwaarderen.
- geen negatieve impact op mensen in het Zuiden
- geen druk op toekomstige generaties leggen
Opdrachtomschrijving
In de opdracht omschrijving staat het als volgt: de laatste jaren wordt de aandacht herhaaldelijk gevestigd op energie bzuinigen, afval recycleren, de eco-voetafdruk verkleinen, broeikasgassen vermijden,… toch merken we dat de grote massa niet echt wakker ligt van de problematiek. Één van de stoorzenders hierbij is dat de meeste aanpassingen gepaard gaan met een verlies aan comfort, waardoor Jan-met-de-pet al gauw afhaakt. En hierin ligt jullie uitdaging…
OPDRACHT
Ontwerp een serieproduct:
- Geïnspireerd op de getuigenissen van Steven Vromman (lezing + video).
- Gefocust op het ecologisch, duurzaam aspect zowel in materiaal, productie, gebruik als afval/recyclage.
- Gebaseerd op een gekend en getest principe.
- Met als doel het brede publiek ,zonder verlies aan comfort, toch bewuster te laten omgaan met milieu & energie.